INNOSTU UUDESTA! Ratkaisuja Asiakkaille – Töitä Osaajille

Tekijät: Kari Lampikoski ja Tommi Lampikoski

Oy Nord Print Ab, Helsinki 2010. ISBN 978-952-92-8087-2

Kirja tiivistelmä

Valtioneuvosto on julkaissut äskettäin Kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelmansa. Ohjelma edellyttää hallitukselta, viranomaisilta, yrityksiltä ja työmarkkinajärjestöiltä aktiivisia toimia työllisyyden edistämiseksi. Ohjelmasta puuttuu kansalaisille osoitetut toimenpide-ehdotukset. Mitä me itse voimme tehdä työllistymisemme eteen? Kirjan keskeinen viesti kuuluu: ”Ei kannata tyytyä odottamaan passiivisesti työpaikan avautumista – luo työ itse itsellesi.” Taloudellisen kasvun myötä ja suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle työtä on tarjolla, mutta usealle työpaikkaa hakevalle, vaihtavalle ja ammattiin valmistuvalle ei ole tarjolla heidän osaamis- ja vaatimustasoaan vastaavaa työtä. Ratkaisevaa mielekkään työn saamiseksi on henkilökohtainen panos – taito työllistyä ja työllistää innovaatioilla.

Työllistä ja työllisty innovaatioilla

Innovaatiot todella työllistävät. Kirja lataa vahvan annoksen tutkimustuloksia ja käytännön liiketoiminnan todisteita innovaatioiden merkityksestä yritysten menestymiselle ja työllistämiselle. Suomen taloutta koskevassa keskustelussa on toivottu Nokian ihmeen toistumista. Yhtä toivottava, mutta selvästi realistisempi on mikro- ja pk-yritysten kasvun ihme! Uusia ainutlaatuisia ratkaisuja asiakkaille tarjoavat yritykset työllistävät satojatuhansia suomalaisia. Teos kuvaa, miten tuotekehityksen voi käynnistää, toimeenpanna ja onnistua sen lanseerauksessa markkinoille riippumatta nykyisestä työpaikkastatuksesta tai koulutuspohjasta.

Aloitteista idea ja ideasta innovaatio

Kirjassa tarjotaan 40 konkreettista aloitetta malleiksi ja vapaasti kehitettäviksi. Haasteet on osoitettu mm. Raha-automaattiyhdistyksen, UPM:n, Pfizerin, Valtion Rautateiden, Ilmatieteen laitoksen, Elintarviketeollisuusliiton, Patentti- ja Rekisterihallituksen ja Innokylän henkilöstölle sekä yrittäjille, keksijöille, tuotekehittäjille ja opiskelijoille. Aloitteissa pannaan painoa nuorten työllistämiseen sekä kestävään kehitykseen.

Miten luot itsellesi mielekkään työn?

Kouluttaudu ja kehity tutkimus- ja tuotekehitystyön ammattilaiseksi. Tätä työtä tekee lähes 100 000 ammattilaista ja ammattimaista keksijää. Liity heidän joukkoonsa.

Kokeile sisäistä yrittäjyyttä. Ideoi oma tuotekehityskohteesi ja luo se kannattavaksi innovaatioksi tavanomaista suuremman toiminnallisen vapausasteen, mutta myös vastuun vallitessa. Albert Einsteinkin toimi näin!

Luo oma tiimisi. Vauhdita oman ideasi toteuttamista perustamalla omintakeinen tuotekehitystiimisi Sonyn, Sharpin, Niken, Googlen ja Fluken innovaattoreiden tapaan.

Hankkiudu projektiin tai luo sellainen. Etsiydy johonkin Suomessa käynnistetyistä sadoista tuhansista kehitys- ja innovaatioprojekteista tai tee aloite sellaisen käynnistämisestä.

Kehitä pöytälaatikkoideoita työssäsi tai työsi ohessa. Liiketoimintaan liittyviin ideoihin yrityksellä on etuoikeus työsuhdekeksintölain perusteella, muihin ei. Voit ansaita työsuhdekeksinnöstäsi. Omat keksintösi parantavat työmarkkina-arvoasi.

Hanki keksinnöllesi hyödyllisyyssuoja eli pikkupatentti tai patentti. Tarjoa ne myyntiin tai lisensioi patenttisi. Suomi kuuluu maailman johtaviin maihin, kun mittatikkuna on patentti per asukas. Liity patentoineiden keksijöitten joukkoon!

Perusta oma yritys. Perusta oma yritys keksintöjesi ja ideoittesi varaan. Jo nyt yli 60 % suomalaisista työskentelee mikro- ja pk-yrityksissä. Teet isänmaallisen teon, kun liityt tähän joukkoon työnantajana.

Perusta perheyritys tai hankkiudu sellaisen jatkajaksi. Matti Vanhanen ilahtuu.

Aloita yritystoimintasi sivutoimisena, mikä helpottaa päätoimiseksi yrittäjäksi siirtymistä.

Kokeile kotiyrittäjyyttä. Siihen tarttuu moni muuallakin kuin maaseudulla.

Ryhdy oman työsi impressaarioksi. Freelance-työ lisää työn haasteellisuutta ja vapausasteita, mutta myös vastuita.

Ryhdy franchising-yrittäjäksi tai antajaksi. Viiden vuoden kuluttua yrityksesi on yhä mitä todennäköisimmin pystyssä, kuten ovat Aarikka, Pentik, R-kioski, Avis ja Kotirinki.

Verkostoidu. Saat tueksesi kehittämisrenkaan, osaamisalihankintaa, tutkimusyhteistyötä, verkostomarkkinointia, sosiaalisen median ja paljon muuta.

Osta olemassa oleva yritys hankkimalla siihen tarvittavat varat pitkän aikavälin projektina.

Kuulostaa helpolta, mutta mikä tahansa edellisistä valinnoista edellyttää aimo annoksen taitoja, tietoja ja osaamisvaateita. Näitä käsittelemme teoksessamme:

INNOSTU UUDESTA!

Ratkaisuja Asiakkaille – Töitä Osaajille

Tekijät: Kari Lampikoski ja Tommi Lampikoski

Jaa sivu: